Världens godaste snurrbullar!
Här kommer receptet på världens godaste snurrbullar samt ett försök till en beskrivning på hur man enklast snurrar ihop dem! Det är faktiskt inte alls så svårt att snurra bullar som man först kanske tror! Detta recept räcker till 32 stora bullar, men när jag bakar gör jag alltid dubbel sats! Jag tänker liksom "varför inte göra massor av sånt som är gott!?" Och om man nu tänker som mig och vill göra dubbel sats, så dubblar man alla ingredienser utom ägget!
Bulldeg
50gr jäst (för söta degar)
1dl vit sirap
100gr smör
5dl mjölk
1 ägg
1krm salt
15dl vetemjöl
Fyllning
smör
strösocker (alt. råsocker)
kanel (alt. vaniljsocker)
Till pensling
1 uppvispat ägg
pärlsocker
1. Börja med att smula degen i en stor bunke (gärna i en köksassistent!)
2. Ringla sedan sirapen över jästen, så att jästen löser upp sig.
3. Smält smöret i micro (eller i kastrull) och häll mjölken över det smälta smöret. Värm sedan ytterligare så att blandningen blir 37grader.
4. Häll blandningen över den upplösta jästen, häll sedan i ägget och saltet och rör runt så att allt blandas.
5. Blanda i mjölet (lite i taget) tills degen blir smidig och fin. Kör man i en köksassistent så ska degen precis släppa från kanterna, då är den perfekt! Och det är alltid bättre att ha lite för lite mjöl än att ha lite för mycket, för hårda bullar har väl ingen blivit glad av?!
6. När degen är färdigknådad skall den jäsa under bakduk i ca 40 min, lite beroende på hur varmt det är i köket.
7. Nu börjar det roliga!
8. Stjälp upp degen på ett mjölat (bara lite mjöl!) bakbord och dela i två delar. Behåll ena delen på bakbordet och lägg tillbaka den andra i bunken igen. Kavla sedan ut degen på bordet till en ca 1cm tjock rektangel och bred på rätt ordentliget med smör, strösocker och kanel.

9. Nu (för att det ska bli fina snurrbullar) så ska man inte rulla ihop degen utan istället vika den dubbel (kortsida mot kortsida) precis som på bilden nedan.

10. Sedan skall man skära degen i 16 lika stora bitar. Ett hett tips är att hela tiden dela degen på mitten, precis som på bilden nedan, för att alla bitar ska bli lika stora. Man börjar alltså dela degen i två bitar (svart linje) sedan delar man dessa två bitar på mitten (röd linje). Sedan dessa fyra bitar på mitten (blå linje) och slutligen alla åtta bitar på mitten (grön linje). Hoppas ni blev nått klokare av den beskrivningen!
Jag lovar att detta är världens godaste bullar och värda allt slit med snurrandet och all väntan på jäsning med mera. Och tycker man att det är svårt och jobbigt att skruva och snurrra bullar, så rullar man såklart den gamla vanliga rullen och skär sedan rullen i 16 bitar (eller fler beroende på hur stora bullar man vill ha).

11. Nu skall dessa bitar eller remsor skruvas! Lättast är att rulla båda ändar åt olika håll när remsan ligger platt på bordet, så blir det en fin skruv.

12. Sedan ska degskruven snurras runt sig själv och änden göms under själva bullen, typ såhär

13. När alla 32 bullar är skruvade och snurrade och lagda i bullformar fördelade på två plåtar så ska de jäsa under bakduk i 10min till. Därefter ska de penslas med uppvispat ägg och sedan skall det strös på pärlsocker.

14.Sen ska de in och gräddas mitt i ugnen på 250 grader i ca 10-12 minuter!

Jag lovar att detta är världens godaste bullar och värda allt slit med snurrandet och all väntan på jäsning med mera. Och tycker man att det är svårt och jobbigt att skruva och snurrra bullar, så rullar man såklart den gamla vanliga rullen och skär sedan rullen i 16 bitar (eller fler beroende på hur stora bullar man vill ha).
Kram och lycka till!